Ukrayna’da Pirinç Üretiminde Kherson Bölgesi Öne Çıkıyor

rice_004[1]Kherson bölgesi önümüzdeki yıllarda önemli bir pirinç tedarikçisi olacak.

Son yıllarda Türk firmalarınında Ukrayna’da hem tarımını ve hemde dış ticaretini yapmak için ilgi gösterdikleri pirinç, Kırım sorununun ardından ülkede üretimin tüketimi karşılamadığı bir ürün olarak öne çıkıyor.

Ukrayna nüfusunun %35-40’ı için pirinç genelde tüketilen bir gıda türüdür. Ülke genelinde Odessa ve Kherson bölgelerinde ağırlıklı (ki bu iki bölgede toplam 12 bin hektar arazide) pirinç tarımı yapılmaktadır. Ayrıca, Kırım bölgesinde de geçtiğimiz yıllarda pirinç yetiştirilmekte idi. Ancak, son bir yıl içerisinde Rusya ile yaşanan kriz ve yaptırımlar sebebi ile bu bölgedeki tarım sadece Ukrayna’nın kontrolünden çıkmakla kalmadı ekilen arazi miktarıda önemli miktarda düştü. Kırım’da pirinç tarımı yapılan arazi miktarı 30 bin hektar olmakla birlikte geçen sene bu rakam Ukrayna’da pirinç tarımı yapılan arazilerin %50’sini oluşturuyordu. Bu kayıp Ukrayna geneli için önümüzdeki yıllarda iç piyasada pirinç açığı olacağı anlamına geliyor.

Kuzey Kırım sulama kanalının beslemesini yapan Ukrayna’nın 2015 senesinde bu kanala su vermeyeceğini açıklamasından sonra bölgedeki çiftçilerin diğer ürünlere yöneleceği açıklandı. Kırım’daki bu üretim açığının bölgedeki piyasayı olumsuz etkileyeceği bekleniyor.

pirincUkrayna’da kalan mevcut tarlalarda iç piyasa ihtiyacının ancak %70’i karşılanmakta. Önümüzdeki yıllarda iç piyasa ihtiyacının açık kalan %30’u Pakistan, Çin, Mısır, (Rusya!) ve az bir miktarıda AB ülkelerinden yapılacak ithalat ile karşılanacak.

İşte iç piyasadaki bu açığı gidermek için Kherson bölgesinde Sovyetler Birliği döneminden kalan ve güçlü sulama imkanına sahip 200 bin hektar arazinin devreye sokulması planlanıyor. Devletin Kherson’da halen diğer tahıl ürünlerinin tarımı yapılan bu arazilerde çalışan mevcut işletmelere vereceği destek ile pirinçte bu potansiyelin canlandırılması ve pirinç tarımına uygun hale getirilmesi gündemde. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Kherson’da pirinç tarımı yapılabilir arazi miktarı 30 bin hektar arttırabilir ve %80 pay ile ülkede merkez konuma gelebilir.

Bölgede yetiştirilen mevcut pirinç türlerinin ıslahı ve verimin yükseltilmesi içinde Tarim Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütülmekte.

Sektördeki Türk firmalarının bölgeye ve bu ürüne olan ilgisinin ilerleyen günlerde giderek artacağını düşünmekteyim.

Yorum bırakın